• Al 20 jaar de grootste glasleverancier
  • Specialist in maatwerk
  • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Waar moet ik rekening mee houden bij een glazen tafelblad?

Door: Glasdiscount | Geplaatst op: 24 maart 2021 | Categorie: Wooninspiratie

Een glazen tafelblad lijkt in principe een heel simpel product, het is ook gewoon een glazen plaat die dient als tafelblad. Toch zijn er een aantal aandachtspunten die in acht moeten worden genomen als het gaat om glazen tafelbladen. Er zitten namelijk toch een paar haken en ogen aan glazen tafelbladen. Deze nemen we hieronder even met je door. Zodat je precies weet waar je op moet letten als je een tafelblad van glas wil gaan bestellen en geen spijt krijgt van de aankoop.

Tafelbladen van gehard glas

Tafelbladen van Glasdiscount worden altijd gemaakt van gehard glas. Gehard glas is glas dat wordt verhit tot ongeveer 600 graden. Vervolgens wordt het glas direct afgekoeld, waarna een verhardingsproces optreedt. Dit geharde glas is ongeveer 5 keer zo sterk als normaal glas. Als gehard glas breekt dan valt het in duizenden kleine splinters uit elkaar, zo ontstaan er geen grote scherven waaraan jij je kunt bezeren.

Thermische breuk door temperatuurverschillen

Naast dat gehard glas in duizenden splinters valt en dus veiliger is, is een ander groot voordeel van gehard glas dat het grote temperatuurverschillen aan kan. In tegenstelling tot de 40 graden die een normale glasplaat kan verduren, kan gehard glas temperatuurverschillen van +/- 200 graden aan. We weten dat jij denkt dit voor jou niet van toepassing is, omdat er bij jou op tafel toch geen temperatuurverschillen aan de hand zijn van 40 graden of hoger, maar toch is dat niet helemaal het geval.

Je wil natuurlijk voorkomen dat je in de middag een vers gezet kopje thee op nieuwe glazen tafel zet, de krant openslaat: en pats, er meteen thermische breuklijn ontstaat. Door een kopje thee op het tafelblad neer te zetten wordt de glasplaat verhit en treedt er temperatuurverschil op in de glasplaat. Het kopje thee en de omringende 5 cm van de glasplaat worden verwarmd door het kopje thee, terwijl de rest van de glasplaat de normale temperatuur behoudt. Deze temperatuurverschillen kunnen al genoeg zijn voor een thermische breuk.

Welke afmetingen en glasdikte moet ik hebben?

De dikte van een tafelblad is afhankelijk van de ondersteuning van de glasplaat. Leunt de glasplaat volledig op een constructie? Of wordt er alleen onder hoeken gebruik gemaakt van poten? De dikte die glasplaat moet hebben is in ieder geval afhankelijk van de ondersteuning. Helaas zijn er voor de maximale afmetingen en glasdikte is niet te vatten in een tabel, het is bij tafelbladen een gevoelskwestie wat er wel en niet kan. Bij Glasdiscount gaan we als richtlijn uit van het volgende. Wordt de glasplaat volledig ondersteunt: dan kun je een glasplaat nemen van 6mm dik. Maar wordt de glasplaat alleen ondersteund door poten (of een andere constructie die alleen op de hoeken gebruikt wordt, waardoor de glasplaat niet volledig wordt ondersteund): neem dan voor de zekerheid een glasplaat van 8 of 10 mm. Krijgt de glasplaat een afmeting die groter is dan 2 m2, ga dan voor de zekerheid uit van een 10 mm glasplaat. Omdat het lastig in te schatten is wat er wel en niet mogelijk is met de glasplaten, willen wij u hier graag bij helpen. Stuur een mailtje met de wensen naar info@glasdiscount.nl met een omschrijving en een afbeelding van de situatie, dan regelen wij de rest.

Afgeronde hoeken op het tafelblad

Glazen tafelbladen van Glasdiscount worden standaard rondom poli geslepen. Poli slijpen zorgt ervoor dat de randen netjes glad worden afgewerkt, hierdoor het tafelblad altijd veilig afgewerkt. Toch adviseren wij om bij tafelbladen alsnog een afronding van de hoeken te nemen. Als het tafelblad alleen rondom poli geslepen wordt, is die wel veilig afgewerkt, toch kunt u hier nog achter blijven zitten met je kleding of huid. Daarom raden wij het alsnog aan om ook een afronding van de hoeken te kiezen. Bij Glasdiscount heb je de mogelijkheid om het tafelblad te voorzien van ronde hoeken, hierbij is er de optie om een ronding te kiezen met een straal van de dikte van het glas, een straal van 50 mm en een straal van 100 mm. Voor je beeldvorming wat betreft de straal: een bierviltje heeft een straal van 53 mm.

Interieurinvestering voor de toekomst

Een tafelblad kan op zichzelf gebruikt worden, maar tafelbladen worden in de praktijk vaak gebruikt bovenop een houten tafelblad, ter bescherming van het hout en het fraaie aanzicht. Als u een tafelblad besteld bij Glasdiscount wordt deze op de mm nauwkeurig op maat gemaakt. Omdat onze tafelbladen op maat gemaakt worden zijn ze in verhouding iets duurder, maar hier krijgt u goede kwaliteit en perfect maatwerk voor terug. Een tafelblad is een eenmalige investering die je interieur een fantastische boost geeft.