• Al 20 jaar de grootste glasleverancier
  • Specialist in maatwerk
  • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Enkel glas brandwerend

Wat is brandwerend glas?

Brandwerend glas is gehard glas met een speciale brandwerende tussenlaag. Deze tussenlaag bevat schuim, wat opschuimt wanneer er brand uitbreekt. Wanneer de glasplaat breekt, komt de speciale substantie in aanraking met zuurstof, wat een chemische reactie veroorzaakt. Deze chemische reactie zorgt ervoor dat er een tussenlaag ontstaat die zowel de warmtestraling als de temperatuur vermindert. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke barrière tegen rook en vuur waardoor de overslag van brand zoveel mogelijk voorkomen wordt. Hierdoor krijgen vlammen en rook niet de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Dit geeft alle aanwezigen in het pand de mogelijkheid om te vluchten bij brand.

Houten of stalen constructie bij brandwerend glas

Bij brandwerend glas is er meer van belang dan alleen het glas zelf. Ook het kozijn waarin het glas geplaatst wordt is van groot belang. Het heeft namelijk geen zin om enorm goede kwaliteit brandwerend glas te plaatsen, terwijl het kozijn het na 3 minuten begeeft. Dit is om deze reden ook verboden. Een hardhouten constructie is beter bestand tegen brand dan een stalen constructie. Een stalen constructie trekt bij een blootstelling aan teveel warmte ook krom, terwijl een hardhouten constructie dezelfde vorm behoud. Hierdoor is het mogelijk om bij houten constructies grotere afmetingen van het glas te nemen. Iedere samenstelling van brandwerend glas is getest op verschillende waardes. Alle door jou in te voeren waardes die bij Glasdiscount zijn in te vullen vallen altijd binnen deze waarden. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat de waardes die je invoert niet binnen de geteste waardes vallen.

Toepassingen brandwerend glas

Brandwerende beglazing wordt veel toegepast in kozijnen, ramen, deuren en wanden die twee ruimtes van elkaar scheiden. Deze brandscheiding zorgt ervoor dat vuur en rook de vluchtroute (voor 30 of 60 minuten) vrijhoud. Zo kan men op een veilige manier, een veilige locatie bereiken. Bij deze situaties kun je bijvoorbeeld denken aan openbare gebouwen en complexen zoals ziekenhuizen, winkels, hotels, schoolgebouwen, kantoren, trappenhuizen en appartementencomplexen.

Brandwerend enkel- of dubbelglas?

Brandwerend glas is te verkrijgen in enkelglas en dubbelglas. Standaard enkel glas breekt bij blootstelling aan brand al na 1 minuut, gehard veiligheidsglas en standaard gelaagd veiligheidsglas hebben slechts een brandwerendheid van 4 tot 5 minuten. Brandwerend glas is bij Glasdiscount te bestellen in ‘enkel glas brandwerend’ en ‘dubbel glas brandwerend’.

Bij dubbel glas bestaat de brandbestendige ruit uit dezelfde samenstelling als bij brandwerend enkelglas. Doordat er bij dubbel glas brandwerend een tegenruit wordt gebruikt, geeft dubbel glas brandwerend een betere isolatie, De tegenruit wordt een bepaalde afstand van de brandwerende ruit geplaatst, het tussenstuk heet de spouw.

Wat houdt E, EW of EI in?

Aan brandwerend glas zijn verschillende weerstandsklassen gekoppeld. Deze zijn voor heel europa in drie verschillende classificaties van kracht volgens de Europese norm NEN-EN 357-2005. De termen die gebruikt worden bij brandwerend glas zijn: E, EW en EI. Hieronder lichten we de verschillen tussen deze termen kort toe.

E = Vlamdicht

De E geeft aan in hoeverre de constructie beschermt tegen brandoverslag, branddoorslag en de doordringing van de hoeveelheden gas die aan de niet brandzijde.

EW = Vlamdicht en beperkte warmtestraling

Meer nog dan stabiliteit biedt de constructie een dusdanige bescherming tegen warmtestraling aan de niet-brandzijde gedurende een bepaalde tijd. Deze beglazing heeft een extra coating, die de hitte reflecteert en daardoor sterk vermindert.

EI = Vlamdicht en hittewerend

Deze groep wordt ook wel brandvrij genoemd. Het glas is brandwerend en kan bovendien hitte tegenhouden tot 140*C. Tussen de glasdelen zit een onzichtbaar gel tussenlaag. Bij brand zorgt de hitte voor het opschuimen van de gellaag. Dit geeft een extra isolerende werking en blokkeert rook, vlammen en giftige gassen.

In Nederland is bij deurconstructies EW de standaard. In sommige situaties moet een deurconstructie zelfs EI hebben. Het getal hierbij geeft aan hoeveel tijd het brandwerende glas geeft.

Brandwerend glas 30 minuten of 60 minuten

Brandwerend glas van Glasdiscount is te bestellen in de classificatie EW. Afhankelijk van de samenstelling zorgt brandwerend glas voor 30 minuten of 60 minuten vertraging. EW30 zorgt voor een vertraging van 30 minuten en EW60 zorgt voor een vertraging van 60 minuten. Al het brandwerende glas van Glasdiscount is veiligheidsglas, hierdoor is het altijd doorvalveilig.

Pyroguard EW30 Impact en Pyroguard EW30 Maxi

Glasdiscount biedt de Pyroguard EW30 variant aan in de Impact en de Maxi versie. Het verschil tussen deze twee producten is de samenstelling van de producten. De Pyroguard EW30 Maxi heeft namelijk twee glasplaten met daartussen de opschuimende tussenlaag. Bij de Pyroguard EW30 Maxi wordt er een extra glasplaat toegevoegd met een extra opschuimende tussenlaag ertussen. Daardoor krijgt de gehele samenstelling drie glasplaten met daartussen twee opschuimende tussenlagen. Dit heeft als gevolg dat de Pyroguard EW30 Maxi grotere afmetingen kan hebben dan de Pyroguard EW30 Impact.

De Pyroguard producten van Glasdiscount

Binnen enkel glas brandwerend bieden wij vier verschillende producten aan. Deze producten zijn ingedeeld in twee categorieën: ‘houten constructie’ en ‘stalen constructie’. Dit is gedaan omdat de glas afmetingen van een houten constructie verder gaan dan de afmetingen die gebruikt mogen worden in een stalen kozijn. Glasdiscount heeft de volgende producten in het assortiment voor brandwerend enkelglas: Pyroguard EW30 Impact, Pyroguard EW30, Impact met satijnglas, Pyroguard EW30 Maxi, Pyroguard EW60. In totaal heeft onze brandwerende glas categorie de volgende indeling:

Houten constructie:

Pyroguard EW30 Impact
Pyroguard EW30 Impact met satijnglas
Pyroguard EW30 Maxi
Pyroguard EW60

Stalen constructie:

Pyroguard EW30 Impact
Pyroguard EW30 Impact met satijnglas
Pyroguard EW30 Maxi
Pyroguard EW60

Afwijkende modellen op aanvraag

Het is op de website momenteel alleen mogelijk om de meest gebruikte varianten van brandwerend glas te bestellen. Omdat brandwerend glas afhankelijk is van veel verschillende factoren en afhankelijk is van testrapporten is het lastig om de andere producten op een juiste manier aan te bieden. Vanzelfsprekend helpen wij je graag verder bij het vinden van het geschikte brandwerend glas. Wij stellen een vrijblijvende offerte voor je op, waarbij wij het brandwerende glas voor jou samenstellen die het best past bij jouw wensen en situatie. Vraag hier geheel vrijblijvend jouw brandwerend enkel glas op maat aan.

Brandwerende beglazingsband en beglazingskit

Naast het gebruiken van brandwerend glas, kun je ook gebruik maken van andere brandwerende producten, zoals brandwerende beglazingsband en brandwerende beglazingskit. Brandwerende beglazing moet altijd in combinatie gebruikt worden met brandwerende beglazingsband bij het monteren van brandwerend glas, dit zorgt net als het brandwerende glas zelf voor vertraging van vlammen en hitte. Brandwerende kit wordt meestal ook toegepast, maar is minder van belang dan de brandwerende beglazingsband.