• Al 19 jaar de grootste glasleverancier
 • Specialist in maatwerk
 • Inmeetservice met maatgarantie
 • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Dubbel glas Glas-In-lood

Om de uitstraling van glas in lood te combineren met een goede warmte isolatie, is het mogelijk glas in lood te monteren in dubbel glas. Hierbij wordt glas in lood in dubbelglas geplaatst en is er een verbeterde isolatiewaarde dan bij enkelglas in lood het geval is. Wel heeft geïsoleerd glas in lood altijd een mindere isolatiewaarde dan standaard HR, HR+ en HR++ glas.

Maximale aantal karakters: 2

* verplichte velden
Actuele levertijd
Artikelnummer
14196
Vanaf
€ 429,94 excl. BTW
€ 520,23 incl. BTW
 • Professionele inmeet- & montage service
 • 14 dagen recht op retourneren*
 • Afrekenen met iDeal, achteraf betalen of bankoverschrijving

Wat is glas in lood?

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit één stuk glas niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.

Glas in lood techniek

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden. Daarna gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. (Glas-in-loodkit is stopverf aangelengd met lijnzaadolie). Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern. Desondanks is een glas-in-loodraam een tamelijk zwakke constructie, zodat grotere uitvoeringen ter versteviging bevestigd worden aan aparte stalen spijlen. Grotere ramen bestaan doorgaans uit meerdere deelramen. Deze deelramen beschikken dan elk over een eigen sponning die tezamen het gehele raam vormen.

Dubbel glas met glas in lood,

Om de uitstraling van glas in lood te combineren met een goede warmte isolatie, is het mogelijk glas in lood te monteren in dubbel glas. Er gaat echter wel iets van de uitstraling verloren, omdat de structuur van het glas in lood niet meer zo goed te zien is. Het is echter beter om het glas-in-lood in een frame aan de binnenzijde tegen de bestaande isolerende beglazing te plaatsen. Hierdoor staat het glas en het lood niet bloot aan de temperaturen die tussen de dubbele beglazing kunnen ontstaan. Het gaat om temperaturen die kunnen oplopen tot 60-70 graden en dit is op de lange duur schadelijk voor het raam. Het is zelfs absoluut verboden door de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Uiteraard kun je jouw bestaande glas in lood ramen ook voorzien van voor of achterzetramen. Dit geeft wel niet dezelfde waardes als een glas in lood raam in isolatieglas. Maar geeft wel meer comfort en is aanmerkelijk voordeliger!

Het plaatsen van glas in lood

Bij het plaatsen van glas in lood is het van groot belang dat er onder iedere loodlijn een glasblokje geplaatst wordt. Dit om te voorkomen dat in de zomer het lood gaat verzakken. Door het verzakken kan de ruit gaan lekken. Het beste is om de gehele onderkant van jouw glas in lood te voorzien van glasblokjes, zodat de kans dat de ruit gaat lekken minimaal is.

Welke motieven kun je bestellen?

Geïsoleerd glas in lood is beschikbaar in verschillende afmetingen en motieven. Momenteel zijn we bezig om een configurator te ontwikkelen waarin je kunt samenstellen wat jouw wensen zijn m.b.t. isolatieglas met glas in lood, helaas is deze nog niet klaar voor gebruik. Voor nu is geïsoleerd glas in lood het makkelijkst te bestellen via de mail. Stuur een mailtje naar info@glasdiscount.nl om jouw wensen door te geven, dan stellen wij zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte voor jou op. Graag zien wij hierbij een tekening of afbeelding van jouw wensen, zodat wij in een oogopslag begrijpen wat uw wensen zijn.

Waarom glas-in-lood?

Door de eeuwen heen heeft niets zoveel sfeer en kleur gegeven aan een interieur als glas in lood. Glas in lood geeft een kamer of ruimte haar eigen sfeer. Het binnenvallende licht wordt subtiel gebroken en gekleurd, zodat je in die ruimte een speciale gloed en warmte beleeft. Onder invloed van de stand van de zon is deze kleuring elk moment van de dag anders. Ook bij Glasdiscount helpen wij je graag met het creëren van de mooiste vormen en kleuren. Indien gewenst kunnen wij jouw nieuwe of bestaande glas in lood ramen inbouwen in isolatieglas. Aangezien de mogelijkheden enorm zijn is het niet mogelijk om online voor alle situaties een prijs voor af te geven. Heb je specifieke wensen en of voorbeelden neem dan contact met ons op en wij zullen een passende offerte voor jou maken.

Ons geïsoleerde glas in lood wordt getest op U-waarden

Het door ons geleverde dubbel glas met glas in lood, is getest op u-waardes. Bij een spouw 12 komt de u-waarde tussen de 1.0 en 1.3 uit. Dit komt doordat het 3 lagen glas betreft wat vergelijkbaar is met triple glas luchtvulling. Echter worden hier geen certificaten voor afgegeven waardoor we dit niet kunnen aantonen.

Glas in lood met spouw 9 wordt U-lood genoemd: het glas-in-lood zit los tussen de isolatie ruit. Dit kan bij bepaalde trillingen licht rammelen. Tevens is er een mogelijkheid tot condensvorming aan de buitenkant. De U-waarde komt in dit geval uit op 2.0.

Met Y-lood zit het glas-in-lood er vast tussen. Dit kan alleen met spouw 12(u-waarde tussen de 1.0 en 1.3).

Levensduur dubbel glas met glas in lood

Isolatieglas heeft een levensduur van 10 tot 30 jaar. Daarna springt het lek en ontstaat er condensatie tussen de bladen. Glas-in-lood tussen isolatieglas is zwaarder (druk op de afstandhouder in de spouw) en heeft een hoger risico op lek springen.

Wij kunnen dan ook geen garantie geven op het wegblijven van condensatie tussen de bladen!

Uitstraling dubbel glas met glas in lood

De mooiste uitstraling van glas-in-lood is de lichtinval op de structuur van het glas, met name bij kathedraalglas en antiekglas. Bij isolatieglas spiegelen de buitenste twee bladen glas en nemen veel van deze charme weg. Bovendien bestaat de kans dat bij strijklicht de structuur van het glas-in-lood een schaduw op het binnenste glaspaneel werpt.

Loodkleur en verkleuring van glas in lood

Nieuw lood heeft een zilverachtige kleur, door de gesloten atmosfeer tussen isolatieglas zal dit ook niet meer verkleuren. Dit is te verhelpen door het lood te patineren, het lood en de soldeerpunten krijgen dan een donkere authentieke uitstraling.

Door de patina en de warmte tussen het isolatieglas (welke tot 100 graden kan oplopen) bestaat het risico dat de patina verkleurt of wit gaat uitslaan, ook hier tegen kunnen wij geen garantie bieden.

Waarom glas-in-lood patineren (een "oud" uiterlijk geven)?

Het patineren van glas-in-lood wordt gedaan om verschillende redenen:

 1. Esthetiek: Het geeft het glas-in-loodraam een oud, vintage uiterlijk dat past bij bepaalde architecturale stijlen of historische contexten.
 2. Uniformiteit: Door de loden strips te patineren worden eventuele soldeerverbindingen gecamoufleerd, waardoor het raam een meer uniforme uitstraling krijgt.
 3. Bescherming: De patina fungeert als een beschermende laag op de loden strips, waardoor ze beter bestand zijn tegen corrosie en verkleuring door de tijd heen.

Vervorming en verzakking van het lood

Normaliter zal een glas-in-lood paneel worden ingewassen met kit, deze kit is een structureel onderdeel van het totale raam. De kit zal de eventuele ruimte tussen het glas en de loodkern opvullen en verzakking tegen gaan. Bij inbouw tussen isolatieglas kan deze kit echter niet worden toegepast, door de hoge temperatuur kan de kit dermate vloeibaar worden dat hij tussen het lood uit zou kunnen lopen.

Het risico bestaat dus dat het paneel gaat zakken of buigen, ook hier tegen kunnen wij geen garantie bieden. 

Vuil tussen het isolatieglas met glas in lood

Hoewel wij ons uiterste best doen om zowel het glas-in-lood als de bladen van het isolatieglas zo schoon mogelijk te monteren, bestaat er bij handwerk altijd het risico dat er ergens een vingerafdruk, een stofje of een haartje blijft zitten. De randen van het glas bij het lood en de hoekjes zijn vrijwel onmogelijk 100% schoon te krijgen en met name bij restauratie kunnen er krassen en witte ingewaterde delen op het glas aanwezig zijn. Tussen isolatieglas is dit allemaal veel beter zichtbaar.

 Wij vinden het mooier, praktischer en het is meestal voordeliger om het glas-in-lood als voorzetraam te plaatsen. Het glas-in-lood zal dan aan de binnen of buitenzijde van het isolatieglas op de glaslatten (of in een houten frame) worden gemonteerd. Niet alleen kan dan een hogere isolatiewaarde worden behaald (HR++ glas) ook is de lichtinval aan de kant van het voorzetraam veel mooier. Jammer genoeg is dit bij kunststof kozijnen geen optie en is dubbelglas de enige mogelijkheid.

De wijze van plaatsen verschilt per situatie en zal vooraf worden besproken.

Kans op condensatie tussen het glas-in-lood en het isolatieglas blijft aanwezig, maar is door het geventileerd op te stellen tot een minimum te beperken. Bovendien kan het glas-in-lood altijd eenvoudig worden uitgenomen om het schoon te maken.

Uiteraard geven wij op voorzetramen, net als op al het andere glas-in-lood dat niet tussen isolatieglas is ingebouwd, 10 jaar garantie tegen zakken of doorbuigen.

Dubbel glas met Glas-In-Lood bestellen:

 • Minimaal te berekenen oppervlakte is een halve m2.
 • Meerprijs voor diagonaal is 40% t.o.v. bovenstaande prijs.
 • Maximaal 40 vakjes per ruit!
 • Bij Glasdiscount.nl kun je gemakkelijk online al jouw glas in lood bestellen. We hebben een beperkte selectie gemaakt van standaard blank glas. Heb je andere kleuren en of wensen, dan verzoeken wij jou contact op te nemen met ons verkoop team om een passende offerte te laten maken. 
 • Figuren en bijzondere vormen gaan op aanvraag! Je kunt hiervoor een mail sturen met jouw gegevens naar info@glasdiscount.nl
Meer informatie
Artikelnummer 14196
Icon label Grootte Downloads
pdf Toelichting maximale afmetingen glas 49.8 KB Downloads

Op deze pagina vind je meer informatie over de levering of het afhalen van bestellingen.

Levering

Levertijden

Verzendkosten Nederland & België

Afhalen


Levering

De levertijd is afhankelijk van hetgeen je besteld hebt. Afhankelijk van de voorraad en de routes die gereden worden kan de levertijd een paar dagen eerder of later uitvallen. Om de transportkosten zo laag mogelijk te houden proberen we leveringen in de 'uithoeken' van ons land zoveel mogelijk te combineren.

We gaan er vanuit dat je de order met zorg hebt samengesteld en dat deze goed gecontroleerd is. Mochten er eventuele wijzigingen plaats moeten vinden, kun je dit kosteloos wijzigen binnen 24 uur. Na 24 uur worden er kosten in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat de leverdatum afhankelijk is van de transportroutes die wij hanteren. De transportroutes kun je hieronder vinden. Woon je op een locatie waar het leveren met een vrachtwagen met oplegger onmogelijk is, dien je dit van te voren aan te geven.

Glas orders worden altijd op de begane grond gelost. De glas orders en orders met grote ruiten worden geleverd op een glasbok. De glasbok dien je zelf leeg te maken en af te melden via dit formulier. Doe je dit niet dan worden er na 21 dagen gebruikerskosten van €6.05 (€5,- excl. btw) per dag doorberekend.
Heb je ‘grote ruiten’ besteld (> 1,5 m2) dan dient er iemand thuis te zijn om te helpen bij het lossen. Een ruit van 1,5 m2 weegt al snel 35 kg en is daardoor niet alleen te tillen. Voor kleinere ruiten hoef je niet thuis te zijn. In dat geval kun je een paar latjes klaar leggen en een briefje ophangen op de plek waar je het glas gelost wilt hebben. Controleer de glas order altijd op eventuele fabricagefouten.Transportroutes kaart

Levertijden

 

Onderdelen en glasbenodigdheden (tot 1,7 meter) op voorraad Direct leverbaar
Product(groep) Levertijd
Complete balustrades 15 - 25 werkdagen
Glazen keuken achterwand 15 - 25 werkdagen
Beloopbaar glas 20 - 30 werkdagen
Veranda schuifwanden op maat 15 - 20 werkdagen
Lichtstraat op maat 15 - 20 werkdagen
Lichtstraat vaste maten 5 - 15 werkdagen
Schuifloket op maat 10 - 15 werkdagen
Kantoorwand op maat 10 - 20 werkdagen
Glazen douche- en binnendeuren 10 - 20 werkdagen
Carport aluminium (bouwpakket) Op aanvraag
Product(groep) Levertijd
Enkel glas standaard 5 - 15 werkdagen
Enkel glas gehard 10 - 15 werkdagen
Enkel glas gehard gelaagd 15 - 25 werkdagen
Spiegels op maat 5 - 15 werkdagen
Enkel glas extra helder 15 - 20 werkdagen
Enkel glas figuurglas 10 - 15 werkdagen
Enkel glas gekleurd 10 - 15 werkdagen
Enkel glas brandwerend 10 - 20 werkdagen
Voorzetramen 20 - 30 werkdagen
Enkel glas glas-in-lood Op aanvraag

* Alle soorten glas van dit type, tenzij anders aangegeven.


Product(groep) Levertijd
Dubbel glas (alle soorten)* 10 - 15 werkdagen
Dubbel glas voor monumenten Op aanvraag
Dubbel glas voor stalen ramen (Conforglace) Op aanvraag
Dubbel glas glas-in-lood Op aanvraag
BENGglas (Vacuümglas) 20 tot 25 weken

* Alle soorten glas van dit type, tenzij anders aangegeven.


De bovenstaande levertijden zijn echter indicaties, de daadwerkelijke levertijden kunnen hiervan afwijken.


Verzendkosten Nederland & België (Levering alleen in deelstaat Vlaanderen)

Omdat glas door onze eigen gespecialiseerde glas bezorgdienst bezorgd wordt rekenen wij aparte verzendkosten voor bestellingen waar glas en glastoebehoren gecombineerd worden. Glasbenodigdheden worden door een pakketdienst geleverd.

Waddeneilanden: wij leveren de bestelling op de wal bij een transporteur die bekend is op het waddeneiland, de transportkosten vanaf de wal krijg je door van de vervoerder die de bestelling bezorgd op het eiland waar je woont. Indien het vereist is dat het glas i.v.m. transport verpakt wordt krijg je van Glasdiscount losstaand een prijs voor de transportverpakking/kist.


Nederland
Verzendgroep Verzendkosten
Glasproducten.
(I.c.m. enkel of dubbelglas. Zoals ballustrades, schuifloket, etc)
€ 25,- (€ 30,25 incl. BTW)
Vacuümglas € 195,- (€ 235,95 incl. BTW)
Lichtstraten € 45,- (€ 54,45 incl. BTW)
Veranda € 45,- (€ 54,45 incl. BTW)
Onderdelen en glasbenodigdheden tot 1,7 meter € 7,- (€ 8,47 incl. BTW)
Onderdelen en Glasbenodigdheden vanaf 1,7 meter € 25,- (€ 30,25 incl. BTW)
Verzendgroep Verzendkosten
Glasproducten.
(I.c.m. enkel of dubbelglas. Zoals ballustrades, schuifloket, etc)
€ 125,- (€ 151,25 incl. BTW)
Vacuümglas € 195,- (€ 235,95 incl. BTW)
Lichtstraten € 125,- (€ 151,25 incl. BTW)
Veranda € 125,- (€ 151,25 incl. BTW)
Onderdelen en glasbenodigdheden tot 1,7 meter € 25,- (€ 30,25 incl. BTW)
Onderdelen en Glasbenodigdheden vanaf 1,7 meter € 125,- (€ 151,25 incl. BTW)

Afhalen

Orders met glasproducten of toebehoren kunnen afgehaald worden op locatie in Loenen (Gelderland). Afhalen op locatie kost €15,- Op het moment dat de leverdatum van de fabriek bekend is, krijg je van ons een e-mail met daarin de afhaaldatum en de adresgegevens. Bij Glasdiscount houden we de volgende aandachtspunten in acht om de veiligheid ten aller tijde te waarborgen.

 1. Kinderen zijn op het gehele terrein bij Glasdiscount niet toegestaan.
 2. Het glas wordt door een medewerker vanuit de loods naar buiten gedragen. Het personeel bij Glasdiscount is niet bevoegd om het glas in de auto te zetten en dus ook niet aansprakelijk voor eventueel letsel en/of schade bij het afhalen van glasproducten.
 3. Houd voordat je het glas of toebehoren op komt halen rekening met het vervoersmiddel dat je gebruikt. Zorg dat uw kofferbak / achterbank geheel leeg is (geen kinderstoeltjes etc).
 4. Veiligheidshandschoenen en handschoenen zijn verplicht tijdens het afnemen van glasproducten. Denk ook aan veilige kledingstukken.
 5. Bij afhalen is het NIET toegestaan onze glashal te betreden uit veiligheidsoogpunt, wij verzoeken u buiten te wachten.

Afhaaltijden

Dag Tijden
Maandag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Dinsdag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Woensdag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Donderdag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Vrijdag 8:30-12:30 ('s middags gesloten)
Koffie/Lunchpauze Elke werkdag tussen 12:30-13:00

Glasbok leegmelden

Is je bestelling op een glasbok geleverd, dan dient deze binnen 21 dagen leeg gemeld te worden via dit formulier op onze website. Na 21 dagen worden gebruikerskosten á € 6.05 (€ 5,- excl. btw) per dag doorberekend.