• Al 19 jaar de grootste glasleverancier
  • Specialist in maatwerk
  • Inmeetservice met maatgarantie
  • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Inmeten handleiding

De video is niet beschikbaar omdat je niet de juiste cookies daarvoor hebt geselecteerd.

Voorkeuren aanpassen

Dubbel en enkel glas inmeten handleiding

Op deze pagina vindt u een stap voor stap handleiding voor het inmeten van enkel en dubbelglas.

Stap 1: Voorbereidende werkzaamheden

Het inmeten van glas dient op de juiste manier gedaan te worden, zodat de gewenste maat van uw glas besteld wordt. Voor het inmeten van glas gebruikt u een duimstok of rolmaat. Wij adviseren hierbij om een rolmaat te gebruiken, omdat deze flexibel is, dit maakt het opnemen van kozijnen een stuk eenvoudiger. Een duimstok is niet geschikt voor het opmeten van glas omdat duimstokken om de 25 cm uit te vouwen is. Gebruik wanneer mogelijk dus een rolmaat. Naast het meetgereedschap dient u een notitieblok paraat te hebben. Zodat u de maten direct kan noteren. Dit kan analoog gedaan worden, middels een papiertje, of digitaal door bijvoorbeeld het notitielijstje van uw telefoon. Het is belangrijk dat de maten die u genomen direct vastgelegd worden, om op deze manier weet u zeker dat u de cijfers niet omdraait en dat de juiste maat doorgegeven wordt.

Stap 2: Verschillende glasmaten

Om de juiste maat te kunnen meten is het van belang dat u eerst begrijpt welke verschillende namen er worden gehanteerd voor verschillende glasmaten. In de glaswereld worden drie verschillende termen gebruikt voor het aanduiden van maten wat betreft glas. Dit zijn de Sponningmaat, glasmaat en dagmaat (dagmaat wordt ook wel doorkijkmaat genoemd. De dagmaat is als het ware het gedeelte van het glas waar doorheen gekeken wordt als je er recht voor staat, vandaar dat dit ook de doorkijkmaat wordt genoemd. De sponningmaat is de binnenmaat van het kozijn, gemeten vanuit de sleuf waarin het glas gemonteerd wordt. De glasmaat is de sponningmaat -8mm (4mm aan beide kanten).

De verschillende termen bij glasmaten

Stap 3: Inmeten glas

Nu u begrijpt welke verschillende glasmaten er zijn en een rolmaat en notitieblok bij hand heeft bent u klaar om uw glas in te meten. Glasdiscount gaat bij het bestellen van glas altijd uit van de glasmaat. Glasmaat = sponningmaat - 8mm. U begint dus met het opnemen van de sponningmaat. Deze maat noteert u op uw notitieblok. Dit doet u voor zowel de hoogte als de breedtemaat. Vervolgens haalt u hier 8mm vanaf bij zowel de hoogte- als breedtemaat om tot de glasmaat te komen. Noteer ten slotte de glasmaat op uw notitieblok. De glasmaat is de maatvoering die gebruikt wordt bij het bestellen.

Glasmaat = sponningmaat - 8 mm

Stap 4: Glas bestellen

Als u de glasmaat hebt genoteerd bent u klaar om uw glas te bestellen. Het is allereerst van belang dat u de juiste glassoort besteld. Zorg er dus voor dat u het juiste glassoort kiest voordat u de bestelling plaatst. Op de bestelpagina dient u los van de breedte en hoogte van uw glas in mm, ook de samenstelling van uw glas, de kleur van het kader (of afstandhouder) en de spouwbreedte in te vullen.

Heeft u nog vragen over het inmeten van glas?

We doen ons best om het inmeten van glas zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Mocht u er toch niet helemaal uit zijn gekomen. Stuur dan hier een mail. Dan helpen wij u zo snel mogelijk verder. Wil je meer informatie over het monteren van glas. Dan Klik dan op de blauwe link. Op deze pagina leggen we met een stappenplan uit hoe je enkelglas of dubbelglas moet plaatsen.