• Al 19 jaar de grootste glasleverancier
  • Specialist in maatwerk
  • Inmeetservice met maatgarantie
  • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Monteren van glas handleiding

Dubbel en enkel glas monteren handleiding

Hier vindt u onze montage handleiding. Hierin lichten we stap voor stap eenvoudig toe hoe enkel- en dubbelglas gemonteerd kunnen worden.

Stap 1: Voorbereidende werkzaamheden

Voordat u de begint met de voorbereidende werkzaamheden van de montage is het van belang u eerst controleert of de glasmaat de juiste afmetingen heeft. Ook controleert u de ruit op schade zoals krassen, putjes, breuken en andere mogelijke schade.

Als het glas in goede staat is en de afmetingen juist zijn dan is zaak om te controleren of de kozijnen in goede staat zijn. Hierbij is het van belang dat het hout niet rottende is en als geheel niet beschadigd is. Het kozijn dient ontdaan te zijn van stof- en vetdeeltjes. De sponningen en glaslatten dienen droog, ontvet en zuiver te zijn. Ten slotte controleert u of de drainagegaten schoon zijn.

Houten kozijnen dienen 2x gegrond te zijn voordat de beglazing geplaatst wordt. Het gronden zorgt ervoor dat er geen vocht in het hout kan trekken waardoor het hout aangetast kan worden. Het gronden zorgt er ook voor dat het bindmiddel in de kit niet in het hout kan trekken. Mocht dit wel gebeuren dan verdroogt en krimpt het hout. Waardoor het op maat gesneden glas niet meer perfect past in het kozijn.

Stap 2: Het aanbrengen van de celbanden

Als alle voorbereidende werkzaamheden voor het zetten glas zijn uitgevoerd dan kunt u beginnen met het aanbrengen van de celbanden. De celband zorgt ervoor dat er een goede drukverdeling van het glas op de sponning en glaslatten wordt gerealiseerd. Hierdoor blijft het glas goed op zijn plaats zitten bij veel windbelasting of andere heftige weersomstandigheden. Zelfklevend glasband wordt ook wel PE-celband genoemd. Celbanden zijn er in verschillende afmetingen. De afmeting van 9 x 4 mm wordt het meest toegepast. De sponning moet zo op de glaslatten aangebracht worden, dat aan de bovenkant van de band 5 á 6 mm ruimte over blijft. De overige ruimte wordt later opgevuld met kit.

Aanbrengen celband

Stap 3: Plaatsen steunblokjes

Als het aanbrengen van de glasband/celband achter de rug is dan kunt u verder gaan met het plaatsen van de steunblokjes. Steunblokjes zijn van kunststof en zijn van groot belang om een goede ondersteuning te bieden voor de beglazing. Stelblokjes zorgen ervoor dat het glas niet gaat verschuiven. Het is van belang dat de steunblokjes loodrecht geplaatst worden. De linker afbeelding is hoe het wél moet. De rechterkant is een voorbeeld van foutief gebruik van steunblokjes.

Gebruik van steunblokjes

Het is belangrijk dat er niet teveel spanning komt te staan op de hoeken van het glas. Dit wordt gedaan door een afstand tussen de hoek van het kozijn en het dichtstbijzijnde steunblokje te houden die gelijk is aan de lengte van het blokje, maar niet minder dan 50mm. Bij de steunblokjes is het belangrijk dat ze met het hart op maximaal 1/4e van de sponninglengte uit de hoeken liggen.

Stap 4: Glas plaatsen (glas in lood)

Als de steunblokjes geplaatst zijn dan is het tijd voor het plaatsen van de beglazing. Nadat het glas op de steunblokjes is geplaatst kunnen de stelblokjes aangebracht worden.

De stelblokjes worden aangebracht om te voorkomen dat de beglazing in aanraking komt met de sponning en om te zorgen dat de beglazing niet gaat verschuiven door zijn eigen gewicht (vooral van belang bij tuimelramen). Ook bij de stelblokjes is het belangrijk dat ze met het hart op maximaal 1/4e van de sponninglengte uit de hoeken liggen.

Stap 5: Glaslatten aanbrengen

Na het plaatsen van het glas kunnen de glaslatten aangebracht worden. Een glaslat is een houten, aluminium of kunststof lat dat op het kozijn zit om het glas vast te zetten. Houd met een hand de glasplaat op zijn plaats, en bevestig als eerste de boventste glaslat. Het makkelijkst is om dit te doen met een tacker. Je kunt de glaslat ook voorzichtig vastspijkeren. Maar hierbij is de kans aanzienlijk groter op schade aan het kozijn of de glasplaat. Bevestig vervolgens de glaslatten aan de zijkant en doe de onderste lat als laatste. Aan de onderkant gaat de voorkeur uit naar een neuslat. Neuslatten lopen schuin af, zodat water en vuil wat hier op terecht komt vanzelf van de neuslat af glijdt.

De neuslat wordt op rubberen blokjes aangebracht om een goede ventilatie te waarborgen. De rubberen blokjes worden haaks op de sponning aangebracht om het kantelen van de neuslat te voorkomen. Het eerste blokje wordt ca. 60mm uit de hoek van het kozijn geplaatst en de overige blokjes worden hart op hart ca. 200mm uit elkaar. De blokjes kunnen met kit vastgeplakt worden. Zorg dat de neus van de neuslat ca. 5mm buiten de onderdorpel uitsteekt. Bij enkelglas wordt vaak geen neuslat toegevoegd, hier wordt een gewone glaslat toegepast.

Glaslatten en neuslatten aanbrengen Staande en bovenste glaslat en neuslat

Stap 6: Afkitten

Na het aanbrengen van de glaslatten kan de topafdichting aangebracht worden. Dit wordt ook wel afkitten genoemd. Hierbij wordt elastische kit aanbevolen. Dit zijn klasse G20 en G25, conform NEN-ISO 11600 met de minimale afmeting van de 4mm breed en 6mm hoog. De aansluiting van het glas op de glaslatten dienen rondom afgekit te worden. Zorg dat de kit goed in te kieren komt en gebruik liever te veel kit dan te weinig. Het overtollige kit kun je achteraf eenvoudig verwijderen met een plamuurmes. Tip: Gebruik een plantenspuit met een klein beetje zeepsop, en spuit dit op de kit.

Stap 7: Hielafdichting (uitsluitend bij binnenbeglazing)

Bij binnenbeglazing (Dan komen de glaslatten aan de binnenkant) wordt een hielafdichting aangebracht om te voorkomen dat er luchtlekkage kan optreden. Bij een plaatsingshoogte lager dan 45 meter wordt deze aangebracht op de gehele onderzijde en verticaal 200mm hoog. Bij een plaatsingshoogte hoger dan 45 meter wordt de hielafdichting rondom aangebracht. Als u de juiste glasblokjes gebruikt, dan kunt u deze iets van de kanten afleggen, zodat de glasplaat wel volledig wordt ondersteund, maar de kit onafgebroken door kan lopen. Als de kitlijn niet helemaal doorloopt dan komt er standaard een luchtlek. Zorg er daarom voor dat het glasblokje net iets terug ligt zodat de kitril onafgebroken door kan lopen. Anders is het zonde van zowel de kit als de moeite die u erin heeft gestoken.

Afkitten/Hielafdichting bij ramen.

Komt u er toch niet helemaal uit?

Hopelijk heeft u voldoende informatie om zelf uw glas te monteren. Mocht u na het doornemen van de stappen toch niet helemaal zeker weten hoe u glas monteert. Dan staan wij u graag bij om u te helpen bij het monteren. Stuur uw vraag naar info@glasdiscount.nl.Dan helpen we u graag verder. U kunt ook gebruik maken van onze montageservice. Als u meer informatie wil over het inmeten van enkelglas en dubbelglas. Klik hier om naar de inmeet handleiding pagina te gaan.