• Al 19 jaar de grootste glasleverancier
  • Specialist in maatwerk
  • Inmeetservice met maatgarantie
  • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Dubbel glas brandwerend

Wat is brandwerend dubbel glas?

Brandwerend glas is gehard glas met een speciale brandwerende tussenlaag. De tussenlaag bevat schuim, wat alleen opschuimt wanneer er brand uitbreekt. Wanneer een glasplaat breekt, komt de speciale substantie in aanraking met zuurstof, wat een chemische reactie veroorzaakt. Deze chemische reactie zorgt ervoor dat er een tussenlaag ontstaat die zowel de warmtestraling en de temperatuur vermindert. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke barrière tegen rook en vuur waardoor de overslag van brand zoveel mogelijk voorkomen wordt. Hierdoor krijgen vlammen en rook geen mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Hierdoor krijgt men de mogelijkheid om een veilige uitweg te vinden.

Houten of stalen constructie bij brandwerend dubbel glas?

Bij brandwerend glas is er meer van belang dan alleen het glas of de samenstelling zelf. Ook het kozijn waarin het glas geplaatst wordt is van groot belang. Het heeft namelijk geen zin om enorm goede kwaliteit brandwerend glas te plaatsen, terwijl het kozijn het na 3 minuten begeeft. Dit is om deze reden ook verboden. Een hardhouten constructie is beter bestand tegen brand dan een stalen constructie, omdat een stalen constructie bij blootstelling aan teveel warmte krom trekt. Een hardhouten constructie behoud zijn vorm. Hierdoor is het mogelijk om bij houten constructies grotere afmetingen van het glas te nemen. Iedere samenstelling van brandwerend glas is getest op verschillende waardes. We hebben het bestelproces zodanig ingericht dat alle in te voeren waardes altijd binnen de wettelijk voorgeschreven en geteste waardes vallen. Hierdoor is alles wat je kunt bestellen altijd veilig.

Toepassingen brandwerend glas

Brandwerende beglazing wordt veel toegepast in kozijnen, ramen, deuren en wanden die twee ruimtes van elkaar scheiden. Deze brandscheiding zorgt ervoor dat vuur en rook de vluchtroute (voor 30 of 60 minuten) vrijhoud. Zo kan men op een veilige manier, een veilige locatie bereiken. Bij deze situaties kun je bijvoorbeeld denken aan openbare gebouwen en complexen zoals ziekenhuizen, winkels, hotels, schoolgebouwen, kantoren, trappenhuizen en appartementencomplexen.

Brandwerend enkel- of dubbelglas?

Brandwerend glas is te verkrijgen in enkelglas en dubbelglas. Standaard enkel glas breekt bij blootstelling aan brand al na 1 minuut. Gehard veiligheidsglas en standaard gelaagd veiligheidsglas hebben slechts een brandwerendheid van 4 tot 5 minuten. Brandwerend glas is bij Glasdiscount te bestellen in ‘enkel glas brandwerend’ en ‘dubbel glas brandwerend’.

Bij dubbel glas bestaat de brandbestendige ruit uit dezelfde samenstelling als bij brandwerend enkelglas. Doordat er bij dubbel glas brandwerend een tegenruit wordt gebruikt, geeft dubbel glas brandwerend een betere isolatie, De tegenruit wordt een bepaalde afstand van de brandwerende ruit geplaatst, het tussenstuk wordt de spouw genoemd.

Wat houdt E, EW of EI in?

Aan brandwerend glas zijn verschillende weerstandsklassen gekoppeld. Deze zijn voor heel Europa in 3 verschillende classificaties van kracht volgens de Europese norm NEN-EN 357-2005. De termen die gebruikt worden bij brandwerend glas zijn: E, EW en EI. Hieronder lichten we de verschillen tussen deze termen kort toe.

E = Vlamdicht

De E geeft aan in hoeverre de constructie beschermt tegen brandoverslag, branddoorslag en de doordringing van de hoeveelheden gas die aan de niet brandzijde.

EW = Vlamdicht en beperkte warmtestraling

Meer nog dan stabiliteit biedt de constructie een dusdanige bescherming tegen warmtestraling aan de niet-brandzijde gedurende een bepaalde tijd. Deze beglazing heeft een extra coating, die de hitte reflecteert en daardoor sterk vermindert.

EI = Vlamdicht en hittewerend

Deze groep wordt ook wel brandvrij genoemd. Het glas is brandwerend en kan bovendien hitte tegenhouden tot 140*C. Tussen de glasdelen zit een onzichtbaar gel tussenlaag. Bij brand zorgt de hitte voor het opschuimen van de gellaag. Dit geeft een extra isolerende werking en blokkeert rook, vlammen en giftige gassen.

In Nederland is bij deurconstructies EW de standaard. In sommige situaties moet een deurconstructie zelfs de classificatie EI hebben. Achter de classificcatie wordt een getal gebruikt, deze geeft aan voor hoe lang de samenstelling brandwerend is.

Brandwerend glas 30 minuten of 60 minuten

Brandwerend glas van Glasdiscount is te bestellen in de classificatie EW. Afhankelijk van de samenstelling zorgt brandwerend glas voor 30 minuten of 60 minuten vertraging. EW30 zorgt voor een vertraging van 30 minuten en EW60 zorgt voor een vertraging van 60 minuten. Al het brandwerende glas van Glasdiscount is veiligheidsglas, hierdoor zal het altijd doorvalveilig zijn.

Dubbel glas Pyroguard EW30 Impact en Pyroguard EW30 Maxi

Glasdiscount biedt brandwerend dubbel Pyroguard EW30 aan in 2 varianten: De Impact en de Maxi. Het verschil tussen deze twee producten is de samenstelling. De Pyroguard EW30 Maxi heeft twee glasplaten met daartussen de opschuimende tussenlaag. Bij de Pyroguard EW30 Maxi wordt er een extra glasplaat toegevoegd met een extra opschuimende tussenlaag ertussen. Daardoor krijgt de gehele samenstelling 3 glasplaten met daartussen 2 opschuimende tussenlagen. Dit heeft als gevolg dat de Pyroguard EW30 Maxi grotere afmetingen kan hebben dan de Pyroguard EW30 Impact.

De Pyroguard producten van Glasdiscount

Binnen enkel glas brandwerend bieden wij vier verschillende producten aan. Deze producten zijn ingedeeld in twee categorieën: ‘houten constructie’ en ‘stalen constructie’. Dit is gedaan omdat de glas afmetingen van een houten constructie verder gaan dan de afmetingen die gebruikt mogen worden in een stalen kozijn. Glasdiscount heeft de volgende producten in het assortiment voor brandwerend enkelglas: Pyroguard EW30 Impact, Pyroguard EW30, Impact met satijnglas, Pyroguard EW30 Maxi, Pyroguard EW60.

Het gehele assortiment van brandwerend dubbel glas

Voor brandwerend dubbel glas als vast raam hebben wij de volgende producten:

Houten constructie:
Dubbel glas Pyroguard EW30 Impact
Dubbel glas Pyroguard EW30 Impact met satijnglas
Dubbel glas Pyroguard EW30 Maxi
Dubbel glas Pyroguard EW60

Stalen constructie:
Dubbel glas Pyroguard EW30 Impact
Dubbel glas Pyroguard EW30 Impact met satijnglas
Dubbel glas Pyroguard EW30 Maxi
Dubbel glas Pyroguard EW60

Afwijkende modellen op aanvraag

Het is op de website momenteel alleen mogelijk om de meest gebruikte varianten van brandwerend glas te bestellen. Omdat brandwerend glas afhankelijk is van veel verschillende factoren en afhankelijk is van testrapporten is het lastig om de andere producten op een juiste manier aan te bieden. Vanzelfsprekend helpen wij je graag verder bij het vinden van het geschikte brandwerend glas. Wij stellen een vrijblijvende offerte voor je op, waarbij wij het brandwerende glas voor je samenstellen die het best past bij jouw wensen en situatie. Vraag hier geheel vrijblijvend jouw brandwerend enkel glas op maat aan.

Brandwerende beglazingsband en beglazingskit

Naast het gebruiken van brandwerend glas, kunt je ook gebruik maken van andere brandwerende producten, zoals brandwerende beglazingsband en brandwerende beglazingskit. Brandwerende beglazing moet altijd in combinatie gebruikt worden met brandwerende beglazingsband bij het monteren van brandwerend glas, dit zorgt net als het brandwerende glas zelf voor vertraging van vlammen en hitte. Brandwerende kit wordt meestal ook toegepast, maar is minder van belang dan de brandwerende beglazingsband.