• Al 19 jaar de grootste glasleverancier
 • Specialist in maatwerk
 • Inmeetservice met maatgarantie
 • Levering in Nederland en Vlaanderen
Aanmelden

Enkel glas in lood

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Het glas in lood is te bestellen vanaf 4 mm dikte. Ons enkelglas in lood is te bestellen in glas in lood enkel blank, glas in lood enkel gekleurd en glas in lood enkel tisch kathedraal. Wij bieden naast glas in lood enkel glas ook geïsoleerd glas in lood aan, dit is glas in lood verwerkt in dubbelglas. Bekijk ook ons dubbel glas in lood.

Afbeeldingen 2 en 3 geven weer hoe diagonaal glas eruit ziet.

* verplichte velden
Op aanvraag
Artikelnummer
14217
Vanaf
€ 271,34 excl. BTW
€ 328,32 incl. BTW

Glasdiscount is aangesloten bij het Webwinkel Keurmerk

Door klanten beoordeeld met een 8.8

8.8
 • Professionele inmeetservice
 • 14 dagen recht op retourneren
 • Afrekenen met iDeal, achteraf betalen of bankoverschrijving

Advies voor het plaatsen van glas in lood

Bij glas in lood is het van groot belang dat er onder iedere loodlijn een glasblokjes geplaatst wordt. Dit om te voorkomen dat in de zomer het lood gaat verzakken. Door het verzakken kan de ruit gaan lekken. Het beste is om de gehele onderkant van jouw glas in lood te voorzien van glasblokjes, zodat de kans dat de ruit gaat lekken minimaal is. Voor meer informatie over het monteren klikt u hier.

De verschillende mogelijkheden bij glas in lood

De verschillende mogelijkheden met glas in lood staan hieronder weergegeven. Dit gaat over glas in lood enkel blank, glas in lood enkel gekleurd en glas in lood tisch kathedraal

Glas in lood enkel blank

Bij glas in lood enkel blank glas krijgt u blank glas waarbij de karakteristieke loden vierkanten loden banen verwerkt zitten. Zo krijg je afhankelijk van hoeveel glas in lood je in jouw raam wilt hebben verschillende vakken.

Glas in lood enkel gekleurd

Glas in lood enkel gekleurd heeft ook verschillende loden banen, waardoor er verschillende vakken gemaakt worden in het raam. Je kunt bij gekleurd glas in lood zelf kiezen welke kleuren je wilt toevoegen aan uw glas in lood.

Glas in lood tisch kathedraal

Tisch kathedraal glas is gegoten glas met een onregelmatige structuur. De structuur maken we door gesmolten glas op een koude stalen tafel te gieten. Door het temperatuurverschil ontstaat deze karakteristieke structuur.

Glas in lood techniek

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden. Daarna gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht (Glas-in-loodkit is stopverf aangelengd met lijnzaadolie). Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern. Desondanks is een glas-in-loodraam een tamelijk zwakke constructie, zodat grotere uitvoeringen ter versteviging bevestigd worden aan aparte stalen spijlen. Grotere ramen bestaan doorgaans uit meerdere deelramen. Deze deelramen beschikken dan elk over een eigen sponning die tezamen het gehele raam vormen.

Dubbel glas met glas in lood

Om de uitstraling van glas in lood te combineren met een goede warmte isolatie, is het mogelijk glas in lood te monteren in dubbel glas. Er gaat echter wel iets van de uitstraling verloren, omdat de structuur van het glas in lood niet meer zo goed te zien is. Het is echter beter om het glas-in-lood in een frame aan de binnenzijde tegen de bestaande isolerende beglazing te plaatsen. Hierdoor staat het glas en het lood niet bloot aan de temperaturen die tussen de dubbele beglazing kunnen ontstaan. Het gaat om temperaturen die kunnen oplopen tot 60-70 graden en dit is op de lange duur schadelijk voor het raam. Het is zelfs absoluut verboden door de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Uiteraard kun jij jouw bestaande glas in lood ramen ook voorzien van voor- of achterzetramen. Dit geeft wel niet dezelfde waardes als een glas in lood raam in isolatieglas. Maar geeft wel meer comfort en is aanmerkelijk voordeliger! Wilt u isolatieglas met glas in lood, klik dan hier!

Kan ik ook zelf een motief aanleveren?

Glas in lood is beschikbaar in verschillende afmetingen en motieven. Uiteraard kun jij jouw eigen glas in lood motieven aanvragen bij Glasdiscount. Stuur een mailtje naar info@glasdiscount.nl om jouw wensen door te geven, dan stellen wij zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte voor u op.

Glas in lood folies

Onze verkoopafdeling krijgt wel eens vragen over 'glas in lood folies'. Glasdiscount biedt geen glas in lood folies aan. Wel kun je de verkoopafdeling benaderen voor plaklood of andere mogelijkheden met glas in lood.

Levertijden van glas in lood

De levertijden van glas in lood liggen tussen de 15 en 20 werkdagen. Omdat alle glas in lood producten op maat gemaakt moeten worden zijn de levertijden wat langer dan bij standaard glasproducten.

Waarom glas-in-lood?

Door de eeuwen heen heeft niets zoveel sfeer en kleur gegeven aan een interieur als glas in lood. Glas in lood geeft een kamer of ruimte haar eigen sfeer. Het binnenvallende licht wordt subtiel gebroken en gekleurd, zodat je in die ruimte een speciale gloed en warmte beleeft. Onder invloed van de stand van de zon is deze kleuring elk moment van de dag anders. Ook bij Glasdiscount helpen wij jou graag met het creëren van de mooiste vormen en kleuren. Indien gewenst kunnen wij jouw nieuwe of bestaande glas in lood ramen inbouwen in isolatieglas. Aangezien de mogelijkheden enorm zijn is het niet mogelijk om online voor alle situaties een prijs voor af te geven. Heb je specifieke wensen en of voorbeelden neem dan contact met ons op en wij zullen een passende offerte voor jou maken.

Isolatiewaarde van glas in lood

Hoewel de isolatiewaarde aanzienlijk hoger is dan bij enkel glas of standaard glas-in-lood is deze wel lager dan bij het moderne HR, HR+ en HR++ glas. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met standaard isolatieglas en hier zijn dus geen subsidies voor te krijgen. Isolatieglas heeft een levensduur van 10 tot 30 jaar. Daarna springt het lek en ontstaat er condensatie tussen de bladen. Glas-in-lood tussen isolatieglas is zwaarder (druk op de afstandhouder in de spouw) en heeft een hoger risico op lek springen.

Wij kunnen dan ook geen garantie geven op het wegblijven van condensatie tussen de bladen!

Loodkleur en verkleuring van glas in lood

Nieuw lood heeft een zilverachtige kleur, door de gesloten atmosfeer tussen isolatieglas zal dit ook niet meer verkleuren. Lood wordt naarmate het ouder wordt vanzelf donkerder. Maar om direct de indruk te krijgen dat het lood oud is, kunt u het glas in lood laten partineren. Bij partineren krijgt het lood en de soldeerpunten een donkere authentieke uitstraling.

Door de patina en de warmte tussen het isolatieglas (welke tot 100 graden kan oplopen) bestaat het risico dat de patina verkleurt of wit gaat uitslaan, ook hier tegen kunnen wij geen garantie bieden. 

Vervorming en verzakking van het lood

Normaliter zal een glas-in-lood paneel worden ingewassen met kit, deze kit is een structureel onderdeel van het totale raam. De kit zal de eventuele ruimte tussen het glas en de loodkern opvullen en verzakking tegen gaan. Bij inbouw tussen isolatieglas kan deze kit echter niet worden toegepast, door de hoge temperatuur kan de kit dermate vloeibaar worden dat hij tussen het lood uit zou kunnen lopen. Het risico bestaat dus dat het paneel gaat zakken of buigen, ook hier tegen kunnen wij geen garantie bieden.

Vuil tussen het isolatieglas

Hoewel wij ons uiterste best doen om zowel het glas-in-lood als de bladen van het isolatieglas zo schoon mogelijk te monteren, bestaat er bij handwerk altijd het risico dat er ergens een vingerafdruk, een stofje of een haartje blijft zitten. De randen van het glas bij het lood en de hoekjes zijn vrijwel onmogelijk 100% schoon te krijgen en met name bij restauratie kunnen er krassen en witte ingewaterde delen op het glas aanwezig zijn. Tussen isolatieglas is dit allemaal veel beter zichtbaar.

 Wij vinden het mooier, praktischer en het is meestal voordeliger om het glas-in-lood als voorzetraam te plaatsen. Het glas-in-lood zal dan aan de binnen of buitenzijde van het isolatieglas op de glaslatten (of in een houten frame) worden gemonteerd. Niet alleen kan dan een hogere isolatiewaarde worden behaald (HR++ glas) ook is de lichtinval aan de kant van het voorzetraam veel mooier. Jammer genoeg is dit bij kunststof kozijnen geen optie en is dubbelglas de enige mogelijkheid.

De wijze van plaatsen verschilt per situatie en zal vooraf worden besproken.

Kans op condensatie tussen het glas-in-lood en het isolatieglas blijft aanwezig, maar is door het geventileerd op te stellen tot een minimum te beperken. Bovendien kan het glas-in-lood altijd eenvoudig worden uitgenomen om het schoon te maken.

Uiteraard geven wij op voorzetramen, net als op al het andere glas-in-lood dat niet tussen isolatieglas is ingebouwd, 10 jaar garantie tegen zakken of doorbuigen.

Welke motieven krijg ik binnen?

De motieven die je binnenkrijgt zijn afhankelijk van de bestelling die je plaatst. Diagonaal glas is lood waarbij de loodlijsten vanaf rechterhoek naar de linker onder hoek lopen. Standaard wordt glas in lood

Glas in Lood prijzen: (prijs per m2 excl. BTW)

 • Glas in lood enkel glas blank € 195,00
 • Glas in lood enkel glas gekleurd € 270,00
 • Glas in lood enkel glas tisch kathedraal € 329,00
 • Diagonaal glas in lood enkel blank€ 330,33
 • Diagonaal glas in lood enkel gekleurd € 457,38
 • Diagonaal glas in lood enkel tisch kathedraal € 557,35
 • Meerprijs verouderen lood l € 30,00 per m2

Minimaal te berekenen oppervlakte is een halve m2.

Meerprijs voor diagonaal is 40% t.o.v. bovenstaande prijs.

Maximaal 40 vakjes per ruit!

Meer informatie
Levertijd indicatie Op aanvraag
Artikelnummer 14217

Op deze pagina vind je meer informatie over de levering of het afhalen van bestellingen.

Levering

Levertijden

Verzendkosten Nederland & België

Afhalen


Levering

De levertijd is afhankelijk van hetgeen je besteld hebt. Afhankelijk van de voorraad en de routes die gereden worden kan de levertijd een paar dagen eerder of later uitvallen. Om de transportkosten zo laag mogelijk te houden proberen we leveringen in de 'uithoeken' van ons land zoveel mogelijk te combineren.

We gaan er vanuit dat je de order met zorg hebt samengesteld en dat deze goed gecontroleerd is. Mochten er eventuele wijzigingen plaats moeten vinden, kun je dit kosteloos wijzigen binnen 24 uur. Na 24 uur worden er kosten in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat de leverdatum afhankelijk is van de transportroutes die wij hanteren. De transportroutes kun je hieronder vinden. Woon je op een locatie waar het leveren met een vrachtwagen met oplegger onmogelijk is, dien je dit van te voren aan te geven.

Glas orders worden altijd op de begane grond gelost. De glas orders en orders met grote ruiten worden geleverd op een glasbok. De glasbok dien je zelf leeg te maken en af te melden via dit formulier. Doe je dit niet dan worden er na 21 dagen gebruikerskosten van €6.05 (€5,- excl. btw) per dag doorberekend.
Heb je ‘grote ruiten’ besteld (> 1,5 m2) dan dient er iemand thuis te zijn om te helpen bij het lossen. Een ruit van 1,5 m2 weegt al snel 35 kg en is daardoor niet alleen te tillen. Voor kleinere ruiten hoef je niet thuis te zijn. In dat geval kun je een paar latjes klaar leggen en een briefje ophangen op de plek waar je het glas gelost wilt hebben. Controleer de glas order altijd op eventuele fabricagefouten.Transportroutes kaart

Levertijden

 

Onderdelen en glasbenodigdheden (tot 1,7 meter) op voorraad Direct leverbaar
Product(groep) Levertijd
Complete balustrades 15 - 25 werkdagen
Glazen keuken achterwand 15 - 25 werkdagen
Beloopbaar glas 20 - 30 werkdagen
Veranda schuifwanden op maat 15 - 20 werkdagen
Lichtstraat op maat 15 - 20 werkdagen
Lichtstraat vaste maten 5 - 15 werkdagen
Schuifloket op maat 10 - 15 werkdagen
Kantoorwand op maat 10 - 20 werkdagen
Glazen douche- en binnendeuren 10 - 20 werkdagen
Carport aluminium (bouwpakket) Op aanvraag
Product(groep) Levertijd
Enkel glas standaard 5 - 15 werkdagen
Enkel glas gehard 10 - 15 werkdagen
Enkel glas gehard gelaagd 15 - 25 werkdagen
Spiegels op maat 5 - 15 werkdagen
Enkel glas extra helder 15 - 20 werkdagen
Enkel glas figuurglas 10 - 15 werkdagen
Enkel glas gekleurd 10 - 15 werkdagen
Enkel glas brandwerend 10 - 20 werkdagen
Voorzetramen 20 - 30 werkdagen
Enkel glas glas-in-lood Op aanvraag

* Alle soorten glas van dit type, tenzij anders aangegeven.


Product(groep) Levertijd
Dubbel glas (alle soorten)* 10 - 15 werkdagen
Dubbel glas voor monumenten Op aanvraag
Dubbel glas voor stalen ramen (Conforglace) Op aanvraag
Dubbel glas glas-in-lood Op aanvraag
BENGglas (Vacuümglas) 14 weken

* Alle soorten glas van dit type, tenzij anders aangegeven.


De bovenstaande levertijden zijn echter indicaties, de daadwerkelijke levertijden kunnen hiervan afwijken.


Verzendkosten Nederland & België (Levering alleen in deelstaat Vlaanderen)

Omdat glas door onze eigen gespecialiseerde glas bezorgdienst bezorgd wordt rekenen wij aparte verzendkosten voor bestellingen waar glas en glastoebehoren gecombineerd worden. Glasbenodigdheden worden door een pakketdienst geleverd.

Waddeneilanden: wij leveren de bestelling op de wal bij een transporteur die bekend is op het waddeneiland, de transportkosten vanaf de wal krijg je door van de vervoerder die de bestelling bezorgd op het eiland waar je woont. Indien het vereist is dat het glas i.v.m. transport verpakt wordt krijg je van Glasdiscount losstaand een prijs voor de transportverpakking/kist.


Nederland
Verzendgroep Verzendkosten
Glasproducten.
(I.c.m. enkel of dubbelglas. Zoals ballustrades, schuifloket, etc)
€ 25,- (€ 30,25 incl. BTW)
Vacuümglas € 195,- (€ 235,95 incl. BTW)
Lichtstraten € 45,- (€ 54,45 incl. BTW)
Veranda € 45,- (€ 54,45 incl. BTW)
Onderdelen en glasbenodigdheden tot 1,7 meter € 7,- (€ 8,47 incl. BTW)
Onderdelen en Glasbenodigdheden vanaf 1,7 meter € 25,- (€ 30,25 incl. BTW)
Verzendgroep Verzendkosten
Glasproducten.
(I.c.m. enkel of dubbelglas. Zoals ballustrades, schuifloket, etc)
€ 125,- (€ 151,25 incl. BTW)
Vacuümglas € 195,- (€ 235,95 incl. BTW)
Lichtstraten € 125,- (€ 151,25 incl. BTW)
Veranda € 125,- (€ 151,25 incl. BTW)
Onderdelen en glasbenodigdheden tot 1,7 meter € 25,- (€ 30,25 incl. BTW)
Onderdelen en Glasbenodigdheden vanaf 1,7 meter € 125,- (€ 151,25 incl. BTW)

Afhalen

Orders met glasproducten of toebehoren kunnen afgehaald worden op locatie in Loenen (Gelderland). Afhalen op locatie kost €15,- Op het moment dat de leverdatum van de fabriek bekend is, krijg je van ons een e-mail met daarin de afhaaldatum en de adresgegevens. Bij Glasdiscount houden we de volgende aandachtspunten in acht om de veiligheid ten aller tijde te waarborgen.

 1. Kinderen zijn op het gehele terrein bij Glasdiscount niet toegestaan.
 2. Het glas wordt door een medewerker vanuit de loods naar buiten gedragen. Het personeel bij Glasdiscount is niet bevoegd om het glas in de auto te zetten en dus ook niet aansprakelijk voor eventueel letsel en/of schade bij het afhalen van glasproducten.
 3. Houd voordat je het glas of toebehoren op komt halen rekening met het vervoersmiddel dat je gebruikt. Zorg dat uw kofferbak / achterbank geheel leeg is (geen kinderstoeltjes etc).
 4. Veiligheidshandschoenen en handschoenen zijn verplicht tijdens het afnemen van glasproducten. Denk ook aan veilige kledingstukken.
 5. Bij afhalen is het NIET toegestaan onze glashal te betreden uit veiligheidsoogpunt, wij verzoeken u buiten te wachten.

Afhaaltijden

Dag Tijden
Maandag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Dinsdag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Woensdag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Donderdag 8:30-12:30 en 13:30-16:00
Vrijdag 8:30-12:30 ('s middags gesloten)
Koffie/Lunchpauze Elke werkdag tussen 12:30-13:00

Glasbok leegmelden

Is je bestelling op een glasbok geleverd, dan dient deze binnen 21 dagen leeg gemeld te worden via dit formulier op onze website. Na 21 dagen worden gebruikerskosten á € 6.05 (€ 5,- excl. btw) per dag doorberekend.