Wat is het verschil tussen RVS 304 of 316

Er zijn talloze legeringen RVS beschikbaar met elk hun eigen specificaties. De meeste gebruikte RVS vormen zijn RVS 304 en RVS 316. De 304 legering, ook wel de 18/8 legering genoemd, wordt vooral binnen toegepast. De grootste zwakte van 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor corrosievorming (plaatselijk) kan ontstaan. Agressieve milieus, zoals zeewater en kustgebieden, kunnen hierdoor zeer ongeschikt zijn voor 304.

RVS 316 is door een andere samenstelling beter bestand tegen corrosie en milieu-invloeden (bijv. zout water). Om deze reden wordt RVS 316 vaak voor agressieve omgevingen gebruikt.

In het algemeen geldt dat RVS 304 voor binnenshuis wordt gebruikt en RVS 316 voor buitenshuis. Deze regel is echter niet altijd van toepassing. In sommige gevallen kan 304 ook goed voor buitentoepassingen worden gebruikt waarbij het niet erg is dat er na verloop van tijd wat vliegroest merkbaar is. Of wanneer de toepassing niet te maken heeft met een agressief milieu en de kans minder groot is dat corrosievorming ontstaat. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en geeft hetzelfde gewenste resultaat.